Rösti czyli szwajcarskie placki ziemniaczane z chrupiącą skórką, mięciutkim wnętrzem oraz boskim smakiem! Potrawa ta uchodzi w szwajcarski jako danie narodowe. Przyznaje się, że istnieje wiele wariantów z dodatkami. Ja w swojej wersji użyłam smażonej cebuli, ale można również dodać podsmażony boczek czy swoją ulubioną kiełbasę. Zapraszam do skorzystania z przepisu!
Placki ziemniaczane po szwajcarsku – Rösti – składniki
- Ziemniaki – 1,2 kg
- olej do smażenia
- kminek – 1 łyżeczka
- pieprz – pół łyżeczki
- cebula – 2 średnie sztuki
- sól – 2 łyżeczki
- masło – pół łyżeczki
- gałka muszkatołowa – 1/3 łyżeczki
ew. kiełbasa lub plasterki boczku – 5 plastrów
Placki ziemniaczane po szwajcarsku – Rösti – sposób przygotowania:
- Na początku myjemy ziemniaki w skórce i nie obieramy. Przygotowujemy duży garnek. Następnie wlewamy wodę, solimy i wsypujemy łyżeczkę kminku. Gotujemy ziemniaki przez 20 min.
- Po ugotowaniu odcedzamy i nalewamy zimną wodę. Po minucie znowu odcedzamy.
- Tak ugotowane ziemniaki obieramy ze skórki i trzemy na tarce o grubych oczkach. Odkładamy.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na maśle do momentu zeszklenia.
- Przygotowujemy osobną miskę. Wrzucamy do niej wcześniej przygotowane ziemniaki i podsmażoną cebulę/kiełbasę. Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Porządnie mieszamy aż do uzyskania masy. - Smażymy placki o średnicy około 5 cm na średnim ogniu, aż do wyraźnego zarumienienia. Smacznego!
