Placki ziemniaczane po szwajcarsku – Rösti

Rösti czyli szwajcarskie placki ziemniaczane z chrupiącą skórką, mięciutkim wnętrzem oraz boskim smakiem! Potrawa ta uchodzi w szwajcarski jako danie narodowe. Przyznaje się, że istnieje wiele wariantów z dodatkami. Ja w swojej wersji użyłam smażonej cebuli, ale można również dodać podsmażony boczek czy swoją ulubioną kiełbasę. Zapraszam do skorzystania z przepisu!

Placki ziemniaczane po szwajcarsku – Rösti – składniki

  • Ziemniaki – 1,2 kg
  • olej do smażenia
  • kminek – 1 łyżeczka
  • pieprz – pół łyżeczki
  • cebula – 2 średnie sztuki
  • sól – 2 łyżeczki
  • masło – pół łyżeczki
  • gałka muszkatołowa – 1/3 łyżeczki
    ew. kiełbasa lub plasterki boczku – 5 plastrów

Placki ziemniaczane po szwajcarsku – Rösti – sposób przygotowania:

  1. Na początku myjemy ziemniaki w skórce i nie obieramy. Przygotowujemy duży garnek. Następnie wlewamy wodę, solimy i wsypujemy łyżeczkę kminku. Gotujemy ziemniaki przez 20 min.
  2. Po ugotowaniu odcedzamy i nalewamy zimną wodę. Po minucie znowu odcedzamy.
  3. Tak ugotowane ziemniaki obieramy ze skórki i trzemy na tarce o grubych oczkach. Odkładamy.
  4. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na maśle do momentu zeszklenia.
  5. Przygotowujemy osobną miskę. Wrzucamy do niej wcześniej przygotowane ziemniaki i podsmażoną cebulę/kiełbasę. Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
    Porządnie mieszamy aż do uzyskania masy.
  6. Smażymy placki o średnicy około 5 cm na średnim ogniu, aż do wyraźnego zarumienienia. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *