Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

Dzisiaj coś dla wszystkich, którzy mają ochotę na coś słodkiego, ale niekoniecznie chcą się przy tym napracować. Szybkie w przyrządzeniu i idealne dla dzieci i nie tylko. Przygotowuje się je bez użycia miksera, łatwo i przyjemnie! Zamiast brzoskwiń możecie dodać inne owoce, także mrożone.

Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami – składniki:

  • mąka pszenna – 2 szklanki
  • cukier – pół szklanki
  • jogurt naturalny – 1 szklanka
  • soda – pół łyżeczki
  • odsączone brzoskwinie w syropie – 1 puszka
  • jajka – 3 sztuki
  • cukier waniliowy – jedno opakowanie
  • olej rzepakowy – pół szklanki
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

Dodatkowo:

  • blaszka o wymiarach 20 cm x 30 cm
  • cukier puder do posypania

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami – sposób przygotowania:

  1. Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki. Do tego dodajemy cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz sodę. Całość mieszamy.
  2. Następnie dodajemy jajka, jogurt naturalny i olej rzepakowy. Mieszamy.
  3. Przelewamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Na wierzch posypujemy ciasto pokrojonymi brzoskwiniami.
  5. Pieczemy w piekarniku w 180°C bez termoobiegu przez 50 minut. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *