Dzisiaj coś dla wszystkich, którzy mają ochotę na coś słodkiego, ale niekoniecznie chcą się przy tym napracować. Szybkie w przyrządzeniu i idealne dla dzieci i nie tylko. Przygotowuje się je bez użycia miksera, łatwo i przyjemnie! Zamiast brzoskwiń możecie dodać inne owoce, także mrożone.
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami – składniki:
- mąka pszenna – 2 szklanki
- cukier – pół szklanki
- jogurt naturalny – 1 szklanka
- soda – pół łyżeczki
- odsączone brzoskwinie w syropie – 1 puszka
- jajka – 3 sztuki
- cukier waniliowy – jedno opakowanie
- olej rzepakowy – pół szklanki
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Dodatkowo:
- blaszka o wymiarach 20 cm x 30 cm
- cukier puder do posypania
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami – sposób przygotowania:
- Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki. Do tego dodajemy cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz sodę. Całość mieszamy.
- Następnie dodajemy jajka, jogurt naturalny i olej rzepakowy. Mieszamy.
- Przelewamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na wierzch posypujemy ciasto pokrojonymi brzoskwiniami.
- Pieczemy w piekarniku w 180°C bez termoobiegu przez 50 minut. Smacznego!
