Ciasto hukzulka to idealna mieszanka kruchego ciasta i bezy. Na pierwszy rzut oka wykonanie tego ciasta wydaje się pracochłonne, jednak dla tak genialnego smaku warto spróbować!
Ciasto Hukzulka – składniki na kruche ciasto:
- mąka pszenna – 3 i 1/3 szklanki
- masło – 200 g
- śmietana 18% – 2 łyżki
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- cukier puder – 2 łyżki
- żółtka – 6 sztuk
Składniki na masę do przełożenia ciasta:
- cukier – 1/3 szklanki
- żółtka – 4 sztuki
- mąka ziemniaczana – 2 łyżki
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- mleko – 0,6 l
- masło – 200 g
- mąka pszenna – 3 łyżki
Składniki na przełożenie ciasta kruchego:
- kisiel wiśniowy – 1 opakowanie
- orzechy włoskie – 250 g
- białka – 6 sztuk
- dżem porzeczkowy – 500 g
- cukier – 3/4 szklanki
Dodatkowo:
- Blaszka do ciasta o wymiarach 22 cm x 27 cm
Ciasto Hukzulka – sposób przygotowania:
- Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Do dużej miski wsypuję suche składniki – mąkę pszenną, cukier puder i proszek do pieczenia. Mieszamy. Następnie dodajemy śmietanę, masło w temperaturze pokojowej oraz żółtka. Wyrabiamy ciasto do momentu, gdy masa nie będzie lepić się do rąk.
- Wyrobione ciasto dzielimy na dwie równe części. Następnie z każdej z nich odcinamy po 1/4 ciasta. Odkrojone części wkładamy do woreczków, a następnie do zamrażalnika. Pozostałe dwa kawałki ciasta delikatnie rozwałkujemy. Następnie przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Następnie rozprowadzamy ciasto po dnie blaszki i wstawiamy do lodówki na kilka minut. Z drugim kawałkiem ciasta robimy tak samo.
- Przechodzimy do przygotowania bezy. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy do momentu, gdy białka zaczną się błyszczeć. Do ubitych białek dodajemy partiami wiśniowy kisiel. Wyrabiamy dalej do momentu połączenia składników.
- Schłodzone ciasto nakłuwamy widelcem i wykładamy warstwę dżemu porzeczkowego.
Następnie posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Następnie wykładamy masę z białek i równomiernie rozprowadzamy. - Na tarce o grubych oczkach na wierzch ścieramy kawałek mrożonego ciasta. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy przez 30 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika pierwszego ciasta z drugim plackiem postępujemy tak samo.
- Teraz przygotowujemy masę do przełożenia ciasta. Do żółtek pozostałych po bezie wlewamy pół szklanki mleka. Następnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną oraz mąkę pszenną. Dokładnie mieszamy do momentu połączenia składników. Pozostałe mleko doprowadzamy do wrzenia. Następnie wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy. Chwilę mieszamy i wlewamy wcześniej przygotowaną masę z mąki i jajek. Gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając przez około 5 minut. Następnie powstały budyń odkładamy do wystygnięcia.
- Masło o temperaturze pokojowej miksujemy na najwyższych obrotach, aż powstanie puszysta masa. Cały czas miksując powoli dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu.
- Upieczony i wystudzony pierwszy placek ciasta przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Gotową masę przekładamy na ciasto i wyrównujemy. Następnie przykrywamy drugim wystudzonym plackiem. Ciasto najlepiej będzie smakować, gdy schowamy do lodówki na całą noc. Smacznego!


