Ciasto Bueno Rocher

Ciasto Bueno Rocher to orzechowo – czekoladowy deser na wyjątkowe okazje! Jest słodki, sycący i świetnie prezentuje się na stole. Nazwę zawdzięczamy cieście ze składnikami przypominające smak pralinek ferrero rocher z udekorowanymi batonikami kinder bueno. Zalecam przygotowanie tego przepisu dzień wcześniej, aby wykorzystane herbatniki mogły zmięknąć.

Ciasto Bueno Rocher – składniki:

  • serek mascarpone – 750 g
  • żelatyna – 1 łyżka
  • masa kajmakowa o smaku kakaowym – 700 g
  • śmietanka kremówka 30% – 450 ml
  • wrzątek do rozpuszczenia żelatyny – 80 ml
  • cukier puder – 1 łyżka
  • herbatniki kakaowe – 2 paczki ( 500 g)
  • czekolada mleczna – 1 tabliczka
  • wafelki o smaku orzechowym – 100 g
  • orzechy laskowe – 150 g
  • Batoniki kinder bueno – 4 opakowania

Dodatkowo: blaszka o wymiarach 24 x 38 cm

Ciasto Bueno Rocher – sposób przygotowania

  1. Orzechy laskowe prażymy na patelni, aby skorupki się pootwierały. Po chwilowym podsmażeniu zostawiamy orzechy do ostudzenia. Wtedy przerzucamy na talerzyk z papierem do pieczenia, a drugim ręcznikiem pocieramy. W ten sposób mamy usunąć wszystkie skórki z orzechów. Następnie oczyszczone orzechy poszatkować na drobne elementy. Podzielić orzechy na dwie równe proporcje.
  2. Następnie siekamy wafelki orzechowe na drobne kawałki.
  3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a na spód kładziemy herbatniki kakaowe.
  4. Przygotowujemy osobną miskę i wlewamy śmietankę kremówkę. Zaczynamy ją ubijać. W momencie gdy śmietanka zacznie się delikatnie ubijać wrzucamy stopniowo serek mascarpone. Następnie 1/3 masy odkładamy do miski.
  5. Do tej odłożonej części dodajemy łyżkę cukru pudru i łączymy ze sobą składniki. Następnie tę miskę odkładamy do lodówki.
  6. Do pozostałej części masy dodajemy 2 łyżki masy kajmakowej o smaku kakaowym. Następnie mieszamy dodając przy tym połowę wcześniej przygotowanych orzechów laskowych. Potem dodajemy posiekane wafelki o smaku orzechowym. Na koniec dodajemy wcześniej rozpuszczoną żelatynę w 80 ml wody.
  7. Następnie tę masę wykładamy na herbatniki we wcześniej przygotowanej blaszce. Rozprowadzamy masę po spodzie herbatników. Następnie wykładamy kolejną warstwę herbatników kakaowych.
  8. Resztkę masy kajmakowej o smaku kakaowym wykładamy do miski i mieszamy z pozostałymi orzechami laskowymi. Gdyby się okazało, że masa kajmakowa jest trochę za gęsta to można podgrzać w kąpieli wodnej. Przygotowaną masę wykładamy na kolejną warstwę herbatników.
  9. Następnie na masę kładziemy kolejną warstwę herbatników.
  10. Z lodówki wyciągamy miskę z ubitą śmietanką i wykładamy na wierzch ciasta.
  11. Następnie czekoladę mleczną ścieramy na tarce o grubych oczkach na wierzch ciasta. Na koniec ozdabiamy pokrojonymi batonikami kinder bueno. Można również posypać rozkruszonymi orzechami laskowymi, jeśli zostały resztki.
  12. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do lodówki na całą noc. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *