Ciasto Bueno Rocher to orzechowo – czekoladowy deser na wyjątkowe okazje! Jest słodki, sycący i świetnie prezentuje się na stole. Nazwę zawdzięczamy cieście ze składnikami przypominające smak pralinek ferrero rocher z udekorowanymi batonikami kinder bueno. Zalecam przygotowanie tego przepisu dzień wcześniej, aby wykorzystane herbatniki mogły zmięknąć.
Ciasto Bueno Rocher – składniki:
- serek mascarpone – 750 g
- żelatyna – 1 łyżka
- masa kajmakowa o smaku kakaowym – 700 g
- śmietanka kremówka 30% – 450 ml
- wrzątek do rozpuszczenia żelatyny – 80 ml
- cukier puder – 1 łyżka
- herbatniki kakaowe – 2 paczki ( 500 g)
- czekolada mleczna – 1 tabliczka
- wafelki o smaku orzechowym – 100 g
- orzechy laskowe – 150 g
- Batoniki kinder bueno – 4 opakowania
Dodatkowo: blaszka o wymiarach 24 x 38 cm
Ciasto Bueno Rocher – sposób przygotowania
- Orzechy laskowe prażymy na patelni, aby skorupki się pootwierały. Po chwilowym podsmażeniu zostawiamy orzechy do ostudzenia. Wtedy przerzucamy na talerzyk z papierem do pieczenia, a drugim ręcznikiem pocieramy. W ten sposób mamy usunąć wszystkie skórki z orzechów. Następnie oczyszczone orzechy poszatkować na drobne elementy. Podzielić orzechy na dwie równe proporcje.
- Następnie siekamy wafelki orzechowe na drobne kawałki.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a na spód kładziemy herbatniki kakaowe.
- Przygotowujemy osobną miskę i wlewamy śmietankę kremówkę. Zaczynamy ją ubijać. W momencie gdy śmietanka zacznie się delikatnie ubijać wrzucamy stopniowo serek mascarpone. Następnie 1/3 masy odkładamy do miski.
- Do tej odłożonej części dodajemy łyżkę cukru pudru i łączymy ze sobą składniki. Następnie tę miskę odkładamy do lodówki.
- Do pozostałej części masy dodajemy 2 łyżki masy kajmakowej o smaku kakaowym. Następnie mieszamy dodając przy tym połowę wcześniej przygotowanych orzechów laskowych. Potem dodajemy posiekane wafelki o smaku orzechowym. Na koniec dodajemy wcześniej rozpuszczoną żelatynę w 80 ml wody.
- Następnie tę masę wykładamy na herbatniki we wcześniej przygotowanej blaszce. Rozprowadzamy masę po spodzie herbatników. Następnie wykładamy kolejną warstwę herbatników kakaowych.
- Resztkę masy kajmakowej o smaku kakaowym wykładamy do miski i mieszamy z pozostałymi orzechami laskowymi. Gdyby się okazało, że masa kajmakowa jest trochę za gęsta to można podgrzać w kąpieli wodnej. Przygotowaną masę wykładamy na kolejną warstwę herbatników.
- Następnie na masę kładziemy kolejną warstwę herbatników.
- Z lodówki wyciągamy miskę z ubitą śmietanką i wykładamy na wierzch ciasta.
- Następnie czekoladę mleczną ścieramy na tarce o grubych oczkach na wierzch ciasta. Na koniec ozdabiamy pokrojonymi batonikami kinder bueno. Można również posypać rozkruszonymi orzechami laskowymi, jeśli zostały resztki.
- Tak przygotowane ciasto odstawiamy do lodówki na całą noc. Smacznego!
