Oreo Fudge to alternatywna wersja tradycyjnych krówek. Jednak nie jest całkiem kruche, lepiące ani ciągnące. Jeżeli zastanawiacie się nad szybkim i tanim deserem na spotkanie, to polecam ten przepyszny bloczek z białej czekolady i ciasteczek oreo.
Oreo Fudge – składniki
- 3 i pół tabliczki białej czekolady ( około 350 g)
- mleko skondensowane słodzone – 250 g
- masło – 50 g
- ekstrakt waniliowy – 1 łyżka
- 4 paczuszki ciastek oreo ( około 176 g)
Oreo Fudge – sposób przygotowania
- Na niewielkim gazie na małym garnuszku podgrzewamy białą czekoladę, mleko skondensowane oraz masło. Pamiętaj o tym, aby często mieszać, żeby masa nie zaczęła się przypalać.
- Po rozpuszczeniu i wymieszaniu składników dodajemy szczyptę soli oraz ekstrakt waniliowy. Ponownie mieszamy.
- Następnie do naszej masy dodajemy pokruszone ciasteczka oreo. Staramy się, żeby to były mniejsze i większe kawałki. Delikatnie mieszamy.
- Szykujemy blaszkę o wymiarach 20 x 20 cm, następnie wykładamy folią spożywczą i przekładamy do formy masę. Dekorujemy pokruszonym ciasteczkami oreo.
- Masę odstawiamy do wystudzenia, następnie wkładamy do lodówki na całą noc. Smacznego!
