Oreo Fudge

Oreo Fudge to alternatywna wersja tradycyjnych krówek. Jednak nie jest całkiem kruche, lepiące ani ciągnące. Jeżeli zastanawiacie się nad szybkim i tanim deserem na spotkanie, to polecam ten przepyszny bloczek z białej czekolady i ciasteczek oreo.

Oreo Fudge – składniki

  • 3 i pół tabliczki białej czekolady ( około 350 g)
  • mleko skondensowane słodzone – 250 g
  • masło – 50 g
  • ekstrakt waniliowy – 1 łyżka
  • 4 paczuszki ciastek oreo ( około 176 g)

Oreo Fudge – sposób przygotowania

  1. Na niewielkim gazie na małym garnuszku podgrzewamy białą czekoladę, mleko skondensowane oraz masło. Pamiętaj o tym, aby często mieszać, żeby masa nie zaczęła się przypalać.
  2. Po rozpuszczeniu i wymieszaniu składników dodajemy szczyptę soli oraz ekstrakt waniliowy. Ponownie mieszamy.
  3. Następnie do naszej masy dodajemy pokruszone ciasteczka oreo. Staramy się, żeby to były mniejsze i większe kawałki. Delikatnie mieszamy.
  4. Szykujemy blaszkę o wymiarach 20 x 20 cm, następnie wykładamy folią spożywczą i przekładamy do formy masę. Dekorujemy pokruszonym ciasteczkami oreo.
  5. Masę odstawiamy do wystudzenia, następnie wkładamy do lodówki na całą noc. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *