Pyszne bułki pszenne z nacięciem po środku w wersji domowej. Pewnie znacie je ze sklepu, ale te domowe są równie pyszne, a może i nawet smaczniejsze?
Bułki pszenne cięte – składniki
- 15 g drożdży świeżych
- 125 ml ciepłego mleka
- 125 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 30 g roztopionego masła
- 500 g maki pszennej zwykłej typ 650
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżka (z dużą górką) gęstej kwaśnej śmietany – ok. 40 g
Do posmarowania bułek na wierzchu:
- 1 żółtko
- 50 ml mleka
Inspiracją do tych bułek był przepis ze strony KulinarnePrzeboje.pl

Bułki pszenne – przygotowanie:
- Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
- Drożdże pokruszyć na mniejsze kawałeczki, a następnie wrzucić do dużej miseczki. Dodać kolejno 1 łyżeczkę cukru oraz 50 ml letniego mleko i 50 ml letniej wody. Całość dokładnie wymieszać, by uzyskać jednolity zaczyn. Przykryć miseczkę ściereczką i odstawić na 20 minut, by zaczyn wyrósł.
- Masło roztopić w garnuszku. Ostudzić.
- Do dużej miski przesiać mąkę wraz z solą, wymieszać.
- W innej misce wymieszać ze sobą ostudzone, płynne masło wraz z jajkiem, śmietaną oraz pozostałym mlekiem (75 ml) i pozostałą wodą (75 ml). Przelać całość do miski z wodą i solą. Dodać zaczyn i wymieszać całość drewnianą łyżką. Następnie wyrobić ciasto ręcznie rób robotem kuchennym z hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego.
- Kolejno rozpocząć wyrabianie ciasta drożdżowego (ręcznie wyrabiać 10 minut, a mikserem na wysokich obrotach – 5 minut).
- Wyrobione ciasto drożdżowe przełożyć do miski i zakryć ściereczką. Odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto musi w tym czasie podwoić swoją objętość.
- Na blaszce wyłożyć papier do pieczenia.
- Wyrośnięte ciasto pougniatać przez około minutę. Kolejno podzielić na 8 części i z każdej z nich uformować kulkę. Każdą kulkę lekko spłaszczyć tworząc podłużne, owalne bułeczki.
- Tak przygotowane pieczywo ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić ponownie do wyrośnięcia (na ok. 20-30 minut) w ciepłe miejsce.
- Gdy bułeczki już wyrosną, to zrobić w każdej podłużne nacięcie na środku. Wierzch bułeczek posmarować rozkłóconym żółtkiem wymieszanym z mlekiem.
- Do nagrzanego do temp. 190 st. C (góra-dół, bez termoobiegu) piekarnika wstawić blachę z bułkami i piec przez ok. 20-25 minut.
- Po upieczeniu studzić na kratce. Smacznego!