Bułki pszenne z nacięciem

Pyszne bułki pszenne z nacięciem po środku w wersji domowej. Pewnie znacie je ze sklepu, ale te domowe są równie pyszne, a może i nawet smaczniejsze?

Bułki pszenne cięte – składniki

  • 15 g drożdży świeżych
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 125 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 30 g roztopionego masła
  • 500 g maki pszennej zwykłej typ 650
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka (z dużą górką) gęstej kwaśnej śmietany – ok. 40 g

Do posmarowania bułek na wierzchu:

  • 1 żółtko
  •  50 ml mleka

Inspiracją do tych bułek był przepis ze strony KulinarnePrzeboje.pl

Bułki pszenne – przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
  2. Drożdże pokruszyć na mniejsze kawałeczki, a następnie wrzucić do dużej miseczki. Dodać kolejno 1 łyżeczkę cukru oraz 50 ml letniego mleko i 50 ml letniej wody. Całość dokładnie wymieszać, by uzyskać jednolity zaczyn. Przykryć miseczkę ściereczką i odstawić na 20 minut, by zaczyn wyrósł.
  3. Masło roztopić w garnuszku. Ostudzić.
  4. Do dużej miski przesiać mąkę wraz z solą, wymieszać.
  5. W innej misce wymieszać ze sobą ostudzone, płynne masło wraz z jajkiem, śmietaną oraz pozostałym mlekiem (75 ml) i pozostałą wodą (75 ml). Przelać całość do miski z wodą i solą. Dodać zaczyn i wymieszać całość drewnianą łyżką. Następnie wyrobić ciasto ręcznie rób robotem kuchennym z hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego.
  6. Kolejno rozpocząć wyrabianie ciasta drożdżowego (ręcznie wyrabiać 10 minut, a mikserem na wysokich obrotach – 5 minut).
  7. Wyrobione ciasto drożdżowe przełożyć do miski i zakryć ściereczką. Odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto musi w tym czasie podwoić swoją objętość.
  8. Na blaszce wyłożyć papier do pieczenia.
  9. Wyrośnięte ciasto pougniatać przez około minutę. Kolejno podzielić na 8 części i z każdej z nich uformować kulkę. Każdą kulkę lekko spłaszczyć tworząc podłużne, owalne bułeczki.
  10. Tak przygotowane pieczywo ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić ponownie do wyrośnięcia (na ok. 20-30 minut) w ciepłe miejsce.
  11. Gdy bułeczki już wyrosną, to zrobić w każdej podłużne nacięcie na środku. Wierzch bułeczek posmarować rozkłóconym żółtkiem wymieszanym z mlekiem.
  12. Do nagrzanego do temp. 190 st. C (góra-dół, bez termoobiegu) piekarnika wstawić blachę z bułkami i piec przez ok. 20-25 minut.
  13. Po upieczeniu studzić na kratce. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *