Zupa krem z zielonego groszku będzie HITEM tego lata! Śmietankowy posmak oraz szybkość wykonania sprawią, że znajomi i rodzina będą prosić o przepis! Do tej zupy potrzebne są banalne składniki, które po połączeniu będą smakowały wystrzałowo. Czas przyrządzenia zajmuje tylko 10 minut, dlatego jest to świetnie danie dla zabieganych, lecz chcących zjeść coś domowego.
Zupa krem z zielonego groszku – składniki
- połówka średniej cebuli
- 250 gram zamrożonego groszku ( przy sezonie letnim lepiej kupić świeży groszek)
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1/3 szklanki wody
- 40 g masła
- wyciśnięty sok z cytryny – 2 łyżki
- mleko – 350 ml
do smaku:
- sos tabasco
- przyprawa chili
- sól, pieprz
Zupa krem z zielonego groszku – sposób przygotowania
- Cebulę kroimy w kosteczkę, następnie w garnuszku na małym ogniu rozpuszczamy masło. Dodajemy wcześniej pokrojoną cebulę i smażymy do momentu, gdy zmięknie. Uwaga! Nie rumienimy! Pamiętaj, aby co jakiś czas przemieszać.
- Następnie dodajemy groszek i wlewamy wodę. Przykryj garnuszek i gotuj przez 5 minut do momentu, gdy zmięknie groszek.
- Dokładnie mieszając stopniowo dodajemy mleko oraz pieprz i sól. Gotujemy.
- Zupę odstawiamy z palnika i miksujemy na puree.
- Po zmiksowaniu, zupę ponownie wlewamy do garnka. Do smaku dopraw jeszcze sokiem z cytryny, przyprawą chili oraz tabasco.
- Przed podaniem jeszcze raz podgrzej. Całość posyp posiekanym groszkiem. Smacznego!