Szakszuka z kuminem to idealne danie dla całej rodziny. Smak Bliskiego Wschodu w Twojej kuchni! To pyszne i orientalne danie, które jest banalnie proste i szybkie w przyrządzeniu. Dodatkowo znajdziemy tam studenckie składniki – czyli te, które znajdziemy w niemal każdej lodówce!
Szakszuka z kuminem – składniki :
- 2 duże cebule
- 2 łyżki masła
- 1 papryczka chili
- olej rzepakowy
- sól, pieprz
- 7 łyżek passaty pomidorowej
- 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 cebulka ze szczypiorkiem
- 4 jajka
Szakszuka z kuminem – sposób przygotowania
- Nagrzewamy patelnię.
- Cebulę kroimy w piórka. Smażymy ją na odrobinie oleju. Staramy się ją nieco poddusić.
- Następnie siekamy drobno papryczkę chili.
- Do cebuli dodajemy 7 łyżek passaty pomidorowej, wsypujemy 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego oraz posiekaną papryczkę chili.
- Całość podduszamy na małym ogniu.
- Następnie dodajemy 2 łyżki masła, mieszamy i zakrywamy patelnię na 2 minuty.
- Po tym czasie dolewamy minimalną ilość wody i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Następnie robimy miejsce, delikatnie odsuwając część cebuli na bok.
- Dodajemy 4 jajka, przykrywamy i na małym ogniu podgrzewamy.
- Odstawiamy z palnika. Całość posypujemy posiekaną cebulką ze szczypiorkiem. Smacznego!