Szakszuka z kuminem

Szakszuka z kuminem to idealne danie dla całej rodziny. Smak Bliskiego Wschodu w Twojej kuchni! To pyszne i orientalne danie, które jest banalnie proste i szybkie w przyrządzeniu. Dodatkowo znajdziemy tam studenckie składniki – czyli te, które znajdziemy w niemal każdej lodówce!

Szakszuka z kuminem – składniki :

  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki masła
  • 1 papryczka chili
  • olej rzepakowy
  • sól, pieprz
  • 7 łyżek passaty pomidorowej
  • 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 cebulka ze szczypiorkiem
  • 4 jajka

Szakszuka z kuminem – sposób przygotowania

  1. Nagrzewamy patelnię.
  2. Cebulę kroimy w piórka. Smażymy ją na odrobinie oleju. Staramy się ją nieco poddusić.
  3. Następnie siekamy drobno papryczkę chili.
  4. Do cebuli dodajemy 7 łyżek passaty pomidorowej, wsypujemy 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego oraz posiekaną papryczkę chili.
  5. Całość podduszamy na małym ogniu.
  6. Następnie dodajemy 2 łyżki masła, mieszamy i zakrywamy patelnię na 2 minuty.
  7. Po tym czasie dolewamy minimalną ilość wody i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
  8. Następnie robimy miejsce, delikatnie odsuwając część cebuli na bok.
  9. Dodajemy 4 jajka, przykrywamy i na małym ogniu podgrzewamy.
  10. Odstawiamy z palnika. Całość posypujemy posiekaną cebulką ze szczypiorkiem. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *