Pancakes

W dzisiejszym artykule podzielę się z Wami daniem, który praktycznie każdy Amerykanin jada na śniadanie. Pancakes – czyli standardowy naleśnik, lecz w nieco innej wersji. Zapraszam do gotowania!

Pancakes – składniki :

  • mąka – półtora szklanki
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki masła
  • pół łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • półtora szklanki mleka 3,2%
  • jajko

Ulubione dodatki – w moim przypadku są to:

  • masło
  • borówki amerykańskie
  • syrop klonowy

Pancakes – sposób przygotowania

  1. Do miski wsypujemy półtora szklanki mąki. Następnie dodajemy 3 łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki soli oraz 1 łyżkę stołową cukru. Całość mieszamy.
  2. Następnie dodajemy półtora szklanki pełnotłustego mleka. Dobrze wymieszaj, aby nie było grudek.
  3. Dodaj 3 łyżki stołowe masła, wymieszaj. Następnie wbij jedno jajko.
  4. Wsyp odrobinę borówek amerykańskich do ciasta.
  5. Nagrzej patelnię na średnim ogniu. Nałóż odrobinę masła i przesmaruj nim patelnię.
  6. Za pomocą chochli nakładaj ciasto. Gdy zauważysz pęcherzyki pojawiające się na górze to szybko obróć naleśnik.
  7. Po upieczeniu. Nałóż kawałek masła, polej sosem klonowym i nałóż kilka borówek amerykańskich. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *