W dzisiejszym artykule podzielę się z Wami daniem, który praktycznie każdy Amerykanin jada na śniadanie. Pancakes – czyli standardowy naleśnik, lecz w nieco innej wersji. Zapraszam do gotowania!
Pancakes – składniki :
- mąka – półtora szklanki
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki masła
- pół łyżeczki soli
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- półtora szklanki mleka 3,2%
- jajko
Ulubione dodatki – w moim przypadku są to:
- masło
- borówki amerykańskie
- syrop klonowy
Pancakes – sposób przygotowania
- Do miski wsypujemy półtora szklanki mąki. Następnie dodajemy 3 łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki soli oraz 1 łyżkę stołową cukru. Całość mieszamy.
- Następnie dodajemy półtora szklanki pełnotłustego mleka. Dobrze wymieszaj, aby nie było grudek.
- Dodaj 3 łyżki stołowe masła, wymieszaj. Następnie wbij jedno jajko.
- Wsyp odrobinę borówek amerykańskich do ciasta.
- Nagrzej patelnię na średnim ogniu. Nałóż odrobinę masła i przesmaruj nim patelnię.
- Za pomocą chochli nakładaj ciasto. Gdy zauważysz pęcherzyki pojawiające się na górze to szybko obróć naleśnik.
- Po upieczeniu. Nałóż kawałek masła, polej sosem klonowym i nałóż kilka borówek amerykańskich. Smacznego!