Zwykle z najprostszymi rzeczami miewamy największe problemy. Wydaje się, że przepis na naleśniki jest banalnie prosty, ale kryją się za nim drobne sekrety, które trzeba znać. W dzisiejszym artykule przedstawię Wam kilka zagadek, dzięki którym uda Wam się przygotować idealne naleśniki
Mistrzowskie naleśniki – składniki:
- mąka – 1 szklanka
- jajko – 1 sztuka
- sól – szczypta
- cukier – szczypta
- do smażenia : masło klarowane
- mleko – 1 i 1/3 szklanki
Mistrzowskie naleśniki – sposób przygotowania
- Do miski wsypujemy 1 szklankę mąki, dolewamy mleko, dodajemy szczyptę soli oraz szczyptę cukru. Całość dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki, tak aby nie było żadnych grudek. Do rozcieńczania dodajemy odrobinę wody. Ciasto powinno być jak najbardziej płynne.
- Następnie rozgrzewamy patelnię. Na niej rozsmarowujemy odrobinę masła klarowanego.
- Nakładając ciasto na patelnię, postaraj się, aby placek nie był za gruby.
- Owalnymi ruchami rozprowadź ciasto na całej patelni.
- Kiedy z placka znikną jasno białe plamy, oznacza to, że ciasto w środku jest dobre. Wtedy należy obrócić naleśnik na drugą stronę. Smacznego!