Kartkówka w ketchupie to jedno z moich ulubionych dań obiadowych. Pyszna i kruchutka nie wymagająca super zdolności kulinarnych. Zapiekana w ketchupie z pieczarkami i papryką wręcz rozpływa się w ustach! Polecam podawać z chlebem. Idealna na obiad i kolację.
Karkówka zapiekana w ketchupie – składniki :
- Karkówka – 1 kg
- mąka
- olej
- 2 duże cebule
- ketchup pikantny – 500 g
- 2 czerwone papryki
- woda – 100 ml
- pieczarki – 350 g
do smaku:
- ostra lub słodka papryka
- pieprz
- sól

Kartkówka zapiekana w ketchupie – sposób przygotowania
- Mięso należy pokroić na plasterki o średniej grubości 1,5 – 2 cm. Następnie rozklep i otocz z dwóch stron solą, pieprzem oraz papryką. Na końcu karkówkę oprósz w mące.
- Po rozgrzaniu oleju kładziemy na patelnię karkówkę i podsmażamy. Odstaw, gdy mięsko będzie soczyste.
- Myjemy paprykę w ciepłej wodzie i kroimy w dużą kostkę.
- Umyj pieczarki w ciepłej wodzie, a następnie pokrój na plasterki o grubości 0,5 cm.
- Obierz cebulę i pokrój w piórka.
- Przygotuj duże naczynie żaroodporne, następnie ułóż kolejno: karkówkę, cebulę, paprykę, a na samym wierzchu pieczarki.
- Ketchup wymieszaj z wodą, następnie polej całość.
- Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza, następnie przykryj naczynie folią aluminiową i piecz przez półtorej godziny.
Karkówka najlepiej smakuje na następny dzień. Dlatego zawsze przygotowuję ją wieczorem. Świetnie smakuje z chlebem. Smacznego!
źródło inspiracji:https://kulinarneprzeboje.pl/karkowka-pieczona-w-ketchupie/