Karkówka zapiekana w ketchupie

Kartkówka w ketchupie to jedno z moich ulubionych dań obiadowych. Pyszna i kruchutka nie wymagająca super zdolności kulinarnych. Zapiekana w ketchupie z pieczarkami i papryką wręcz rozpływa się w ustach! Polecam podawać z chlebem. Idealna na obiad i kolację.

Karkówka zapiekana w ketchupie – składniki :

  • Karkówka – 1 kg
  • mąka
  • olej
  • 2 duże cebule
  • ketchup pikantny – 500 g
  • 2 czerwone papryki
  • woda – 100 ml
  • pieczarki – 350 g

do smaku:

  • ostra lub słodka papryka
  • pieprz
  • sól

Kartkówka zapiekana w ketchupie – sposób przygotowania

  1. Mięso należy pokroić na plasterki o średniej grubości 1,5 – 2 cm. Następnie rozklep i otocz z dwóch stron solą, pieprzem oraz papryką. Na końcu karkówkę oprósz w mące.
  2. Po rozgrzaniu oleju kładziemy na patelnię karkówkę i podsmażamy. Odstaw, gdy mięsko będzie soczyste.
  3. Myjemy paprykę w ciepłej wodzie i kroimy w dużą kostkę.
  4. Umyj pieczarki w ciepłej wodzie, a następnie pokrój na plasterki o grubości 0,5 cm.
  5. Obierz cebulę i pokrój w piórka.
  6. Przygotuj duże naczynie żaroodporne, następnie ułóż kolejno: karkówkę, cebulę, paprykę, a na samym wierzchu pieczarki.
  7. Ketchup wymieszaj z wodą, następnie polej całość.
  8. Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza, następnie przykryj naczynie folią aluminiową i piecz przez półtorej godziny.

Karkówka najlepiej smakuje na następny dzień. Dlatego zawsze przygotowuję ją wieczorem. Świetnie smakuje z chlebem. Smacznego!

źródło inspiracji:https://kulinarneprzeboje.pl/karkowka-pieczona-w-ketchupie/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *