HIT! Klopsiki szwedzkie jak z IKEI!

Dużo razy będąc w IKEI, wiele razy pokusiłam się na skonsumowanie szwedzkich klopsików podawanych z sosem. Od razu mi zasmakowały! Nie trzeba jeździć do IKEI, aby je skosztować. Przygotowanie samemu w domu wcale nie jest trudne! a smak jest niemal identyczny. Dzięki zeszklonej cebulce są bardzo soczyste, a odrobina cukru nadaje klopsikom niebanalny posmak. Można podawać z tradycyjnym puree lub frytkami i ulubioną surówką.

Składniki na klopsiki:

  • 250 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 250 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 cebula
  • pieprz czarny
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany gęstej
  • 1 jajko
  • 1 bułka
  • sól
  • jedna łyżka cukru
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki oleju

Składniki na sos:

  • pieprz czarny
  • 2 łyżki śmietany gęstej 18%
  • sól
  • łyżka mąki
  • bulion mięsny – około 1 szklanka

Sposób przygotowania:

  1. Bułkę namocz w mleku. Gdy zmięknie – odciśnij
  2. Jajko roztrzep w miseczce
  3. Na rozgrzanej patelni zeszklij drobno posiekaną cebulkę. Dodaj sól do smaku.
  4. Do miski włóż mięso dodając odciśniętą bułkę, jajko, zeszkloną cebulkę, a na koniec śmietanę. Wyrobić na jednolitą masę. Dodać sól i pieprz do smaku.
  5. Następnie formujemy klopsiki w wielkości orzecha włoskiego.
  6. W lekko osolonej wodzie gotujemy klopsiki około 4 minuty. Przygotowane wyjmujemy.
  7. Na głębokiej patelni rozpuść masło i olej. Na niezbyt dużym płomieniu smażymy przez około 5 minut, do zarumienienia.

Sposób na przygotowanie sosu:

  1. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem po smażeniu klopsików dodaj mąkę ( jeśli widzisz, że jest za mało tłuszczu to dodaj masło)
  2. Mieszając, robimy zasmażkę. Następnie wlewamy mięsny bulion cały czas mieszając. Do śmietany dodaj 2 łyżki sosu, wymieszaj. Wlej z powrotem do sosu zahartowaną śmietanę.
  3. Dodaj do całości podsmażone klopsiki. Gotuj chwilę na mniejszym płomieniu. Dopraw ewentualnie solą i pieprzem.
    Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *