Dużo razy będąc w IKEI, wiele razy pokusiłam się na skonsumowanie szwedzkich klopsików podawanych z sosem. Od razu mi zasmakowały! Nie trzeba jeździć do IKEI, aby je skosztować. Przygotowanie samemu w domu wcale nie jest trudne! a smak jest niemal identyczny. Dzięki zeszklonej cebulce są bardzo soczyste, a odrobina cukru nadaje klopsikom niebanalny posmak. Można podawać z tradycyjnym puree lub frytkami i ulubioną surówką.
Składniki na klopsiki:
- 250 g mielonego mięsa wieprzowego
- 250 g mielonego mięsa wołowego
- 1 cebula
- pieprz czarny
- 1 łyżka kwaśnej śmietany gęstej
- 1 jajko
- 1 bułka
- sól
- jedna łyżka cukru
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki oleju
Składniki na sos:
- pieprz czarny
- 2 łyżki śmietany gęstej 18%
- sól
- łyżka mąki
- bulion mięsny – około 1 szklanka
Sposób przygotowania:
- Bułkę namocz w mleku. Gdy zmięknie – odciśnij
- Jajko roztrzep w miseczce
- Na rozgrzanej patelni zeszklij drobno posiekaną cebulkę. Dodaj sól do smaku.
- Do miski włóż mięso dodając odciśniętą bułkę, jajko, zeszkloną cebulkę, a na koniec śmietanę. Wyrobić na jednolitą masę. Dodać sól i pieprz do smaku.
- Następnie formujemy klopsiki w wielkości orzecha włoskiego.
- W lekko osolonej wodzie gotujemy klopsiki około 4 minuty. Przygotowane wyjmujemy.
- Na głębokiej patelni rozpuść masło i olej. Na niezbyt dużym płomieniu smażymy przez około 5 minut, do zarumienienia.
Sposób na przygotowanie sosu:
- Na rozgrzanej patelni z tłuszczem po smażeniu klopsików dodaj mąkę ( jeśli widzisz, że jest za mało tłuszczu to dodaj masło)
- Mieszając, robimy zasmażkę. Następnie wlewamy mięsny bulion cały czas mieszając. Do śmietany dodaj 2 łyżki sosu, wymieszaj. Wlej z powrotem do sosu zahartowaną śmietanę.
- Dodaj do całości podsmażone klopsiki. Gotuj chwilę na mniejszym płomieniu. Dopraw ewentualnie solą i pieprzem.
Smacznego!