Chleb z garnka

Tradycyjny chleb. Domowy, pieczony chleb. Pachnący. Najmniej wymagające pracy smaczne pieczywo. Bardzo prosty w wykonaniu. Swojski, przepyszny z z chrupiącą skórką i bardzo mięciutkim środkiem. Potrzeba tylko kilka składników! Zachęcam do upieczenia!

Chleb z garnka – składniki:

  • 25 gram świeżych droższy
  • ciepła woda – 2 szklanki
  • mąka – 5 i 3/4 szklanki
  • cukier – 1 łyżka
  • olej – 2 łyżki
  • sól 1,5 łyżeczki

Chleb z garnka – sposób przygotowania

  1. Zaczynamy od rozpuszczenia droższy w wodzie, kolejno dodając olej, cukier, mąkę oraz sól.
  2. Mieszamy składniki i zaczynamy wyrabiać ciasto.
  3. Wyrobione już opruszamy z góry mąką, następnie przykrywamy i na około 50 – 60 minut odstawiamy w cieplejsze miejsce.
  4. Naczynie żaroodporne z pokrywką, w którym będzie piekł się chleb, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza.
  5. Z ciasta formujemy bochenek chleba, następnie wkładamy do gorącego naczynia. Przykrywamy.
  6. Temperaturę obniżamy od 200 stopni Celsjusza i jeszcze pieczemy około 30 minut.
  7. Na koniec ściągamy pokrywkę i przez 20 minut jeszcze raz pieczemy. Studzimy
  8. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *