Tradycyjny chleb. Domowy, pieczony chleb. Pachnący. Najmniej wymagające pracy smaczne pieczywo. Bardzo prosty w wykonaniu. Swojski, przepyszny z z chrupiącą skórką i bardzo mięciutkim środkiem. Potrzeba tylko kilka składników! Zachęcam do upieczenia!
Chleb z garnka – składniki:
- 25 gram świeżych droższy
- ciepła woda – 2 szklanki
- mąka – 5 i 3/4 szklanki
- cukier – 1 łyżka
- olej – 2 łyżki
- sól 1,5 łyżeczki
Chleb z garnka – sposób przygotowania
- Zaczynamy od rozpuszczenia droższy w wodzie, kolejno dodając olej, cukier, mąkę oraz sól.
- Mieszamy składniki i zaczynamy wyrabiać ciasto.
- Wyrobione już opruszamy z góry mąką, następnie przykrywamy i na około 50 – 60 minut odstawiamy w cieplejsze miejsce.
- Naczynie żaroodporne z pokrywką, w którym będzie piekł się chleb, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza.
- Z ciasta formujemy bochenek chleba, następnie wkładamy do gorącego naczynia. Przykrywamy.
- Temperaturę obniżamy od 200 stopni Celsjusza i jeszcze pieczemy około 30 minut.
- Na koniec ściągamy pokrywkę i przez 20 minut jeszcze raz pieczemy. Studzimy
- Smacznego!