Bułeczki jogurtowe

Dziś proponuję Wam bardzo dobry przepis na bułki jogurtowe. Smaczne i proste w przyrządzeniu! Delikatne i puszyste – krótko mówiąc niebo w gębie! Bardzo ładnie wyrastają. Do wykonania nie potrzeba kosztownych składników, aby zajadać się czymś smacznym. Przede wszystkim zawsze się udają. Zapraszam do pieczenia!


Babeczki jogurtowe – składniki:

  • pół kilograma mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/3 kostki świeżych drożdży ( około 30 g)
  • łyżeczka soli
  • 2 duże łyżki oleju
  • mleko – około 100 ml

Bułeczki jogurtowe – sposób przygotowania:

  1. Do miski wsypać mąkę przesianą przez sito.
  2. Jogurt należy przedtem wyjąć z lodówki i trzymać go a pokojowej temperaturze.
  3. W kubeczku leciutko podgrzać mleko, następnie wkruszyć drożdże, dodać łyżkę mąki i cukier, dokładnie wymieszać.
  4. Przykryć ściereczką i odstawić w cieplejsze miejsce na około 20 minut do wyrośnięcia.
  5. Zaczyn po tym czasie powinien podwoić swoją masę.
  6. Do miski, w której mamy przesianą mąkę dodajemy wyrośnięty zaczyn, jogurt, olej, sól, jajko. Z wszystkich składników zagniatamy tak, aby uzyskać miękkie ciasto.
  7. Wyrabiać je kilka minut, przykryć miskę i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  8. Po godzinie, gdy ciasto wyrośnie przekładami je na stolnicę wcześniej oprószoną mąką.
  9. Ręce posmarować trochę olejem i odrywać małe porcje ciasta.
  10. Formować z nich owalne bułki.
  11. Bułeczki posypać lekko mąką, następnie przykryć nieco wilgotną ściereczką i zostać na pół godziny, aby się napuszyły.
  12. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem, a następnie ułożyć na niej bułki.
  13. Każdą z osobna lekko naciąć po środku nożem.
  14. Piec około 15 minut w piekarniku rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza do momentu zrumienienia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *