Dziś proponuję Wam bardzo dobry przepis na bułki jogurtowe. Smaczne i proste w przyrządzeniu! Delikatne i puszyste – krótko mówiąc niebo w gębie! Bardzo ładnie wyrastają. Do wykonania nie potrzeba kosztownych składników, aby zajadać się czymś smacznym. Przede wszystkim zawsze się udają. Zapraszam do pieczenia!
Babeczki jogurtowe – składniki:
- pół kilograma mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- 1/3 kostki świeżych drożdży ( około 30 g)
- łyżeczka soli
- 2 duże łyżki oleju
- mleko – około 100 ml
Bułeczki jogurtowe – sposób przygotowania:
- Do miski wsypać mąkę przesianą przez sito.
- Jogurt należy przedtem wyjąć z lodówki i trzymać go a pokojowej temperaturze.
- W kubeczku leciutko podgrzać mleko, następnie wkruszyć drożdże, dodać łyżkę mąki i cukier, dokładnie wymieszać.
- Przykryć ściereczką i odstawić w cieplejsze miejsce na około 20 minut do wyrośnięcia.
- Zaczyn po tym czasie powinien podwoić swoją masę.
- Do miski, w której mamy przesianą mąkę dodajemy wyrośnięty zaczyn, jogurt, olej, sól, jajko. Z wszystkich składników zagniatamy tak, aby uzyskać miękkie ciasto.
- Wyrabiać je kilka minut, przykryć miskę i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
- Po godzinie, gdy ciasto wyrośnie przekładami je na stolnicę wcześniej oprószoną mąką.
- Ręce posmarować trochę olejem i odrywać małe porcje ciasta.
- Formować z nich owalne bułki.
- Bułeczki posypać lekko mąką, następnie przykryć nieco wilgotną ściereczką i zostać na pół godziny, aby się napuszyły.
- Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem, a następnie ułożyć na niej bułki.
- Każdą z osobna lekko naciąć po środku nożem.
- Piec około 15 minut w piekarniku rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza do momentu zrumienienia.