Tortilla z kurczakiem i warzywami

Smaczne i szybkie w przygotowaniu danie i bardzo sycące. Najlepiej smakuje w połączeniu z ulubionym sosem. Poniższy przepis napewno sprawdzi się jako przekąska na imprezę, obiad czy kolację!

Tortilla z kurczakiem i warzywami – składniki

  • mąka – 1 szklanka
  • 0,5 kg piersi z kurczaka
  • papryka czerwona – 1 sztuka
  • czerwona cebula – 1 sztuka
  • gęsty jogurt naturalny – 150 g
  • jajko
  • pomidor
  • pieprz i sól
  • 150 g żółtego sera
  • ostra i słodka papryka
  • tortilla – 4 placki

Tortilla z kurczakiem i warzywami – sposób przygotowania

  1. Umyj filet z kurczaka, następnie pokrój w paski.
  2. Przygotuj małą miseczkę. Wymieszaj w niej jogurt naturalny gęsty z jajkiem, następnie dopraw słodką papryką, ostrą papryką oraz pieprzem i solą.
  3. Filet z kurczaka przełóż do przygotowanej marynaty, następnie wstaw na godzinę do lodówki.
  4. Po godzinie wyjmij mięso z lodówki, następnie ostrożnie otocz w mące.
  5. Przygotuj głęboką patelnię, rozgrzej na niej olej. Z oby stron smaż filety do momentu zarumienienia.
  6. Następnie zetrzyj żółty ser.
  7. Paprykę czerwoną, pomidor, cebulę czerwoną pokrój w kawałki, następnie zblenduj na pastę.
  8. Na każdy placek tortilli nałóż warzywną masę, następnie połóż 3 kawałki kurczaka. Całość posypujemy żółtym startym serem.
  9. Zwij tortillę.
  10. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza, następnie wkładamy do niego przygotowane tortille. Piec przez 20 minut. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *