Smaczne i szybkie w przygotowaniu danie i bardzo sycące. Najlepiej smakuje w połączeniu z ulubionym sosem. Poniższy przepis napewno sprawdzi się jako przekąska na imprezę, obiad czy kolację!
Tortilla z kurczakiem i warzywami – składniki
- mąka – 1 szklanka
- 0,5 kg piersi z kurczaka
- papryka czerwona – 1 sztuka
- czerwona cebula – 1 sztuka
- gęsty jogurt naturalny – 150 g
- jajko
- pomidor
- pieprz i sól
- 150 g żółtego sera
- ostra i słodka papryka
- tortilla – 4 placki
Tortilla z kurczakiem i warzywami – sposób przygotowania
- Umyj filet z kurczaka, następnie pokrój w paski.
- Przygotuj małą miseczkę. Wymieszaj w niej jogurt naturalny gęsty z jajkiem, następnie dopraw słodką papryką, ostrą papryką oraz pieprzem i solą.
- Filet z kurczaka przełóż do przygotowanej marynaty, następnie wstaw na godzinę do lodówki.
- Po godzinie wyjmij mięso z lodówki, następnie ostrożnie otocz w mące.
- Przygotuj głęboką patelnię, rozgrzej na niej olej. Z oby stron smaż filety do momentu zarumienienia.
- Następnie zetrzyj żółty ser.
- Paprykę czerwoną, pomidor, cebulę czerwoną pokrój w kawałki, następnie zblenduj na pastę.
- Na każdy placek tortilli nałóż warzywną masę, następnie połóż 3 kawałki kurczaka. Całość posypujemy żółtym startym serem.
- Zwij tortillę.
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza, następnie wkładamy do niego przygotowane tortille. Piec przez 20 minut. Smacznego!