Kotleciki na smukłą talię! Jedz i chudnij!

Jak stworzyć pyszne kotleciki, dzięki którym można schudnąć? Wystarczy przemycić do nich kilka wartościowych warzyw i nie smażyć na zbędnej ilości tłuszczu. Gorąco zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na fit kotleciki!

Fit kotleciki – Składniki

  • 600 g mięsa mielonego drobiowego
  • ok. 200 g białej kapusty
  • ok. 90 g twarogu
  • 1 średniej wielkości jajko
  • mały pęczek koperku
  • pół łyżeczki czosnku suszonego
  • sól i pieprz do smaku

FIT klopsiki – przygotowanie:

Do miski wrzucić mięso mielone, dodać przyprawy i wymieszać. Dodać koperek posiekany drobno, ponownie wymieszać.

Kapustę drobno poszatkować, dodać do mięsa mielonego, wymieszać.

Jajko wymieszać z twarogiem, dodać do masy mięsnej i ponownie wymieszać.

Dłonie zwilżyć w wodzie, a następnie z mięsnej masy formować kulki. Tak przygotowane fit klopsiki wykładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając pewne odstępy między klopsikami.

Piekarnik rozgrzać do 180 st. C i piec kotleciki przez ok. 30 minut aż się zarumienią i przestaną być surowe w środku.

Z wyżej podanych składników wyszło mi 12 klopsików. Polecam je podawać z kaszą, np. gryczaną, quinoa, jaglaną, a nawet z kaszą pęczak. Dzięki dodatkowi twarogu i warzyw danie to jest niskokaloryczne, więc polecam je osobom na diecie. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *