Jak stworzyć pyszne kotleciki, dzięki którym można schudnąć? Wystarczy przemycić do nich kilka wartościowych warzyw i nie smażyć na zbędnej ilości tłuszczu. Gorąco zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na fit kotleciki!
Fit kotleciki – Składniki
- 600 g mięsa mielonego drobiowego
- ok. 200 g białej kapusty
- ok. 90 g twarogu
- 1 średniej wielkości jajko
- mały pęczek koperku
- pół łyżeczki czosnku suszonego
- sól i pieprz do smaku
FIT klopsiki – przygotowanie:
Do miski wrzucić mięso mielone, dodać przyprawy i wymieszać. Dodać koperek posiekany drobno, ponownie wymieszać.
Kapustę drobno poszatkować, dodać do mięsa mielonego, wymieszać.
Jajko wymieszać z twarogiem, dodać do masy mięsnej i ponownie wymieszać.
Dłonie zwilżyć w wodzie, a następnie z mięsnej masy formować kulki. Tak przygotowane fit klopsiki wykładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając pewne odstępy między klopsikami.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C i piec kotleciki przez ok. 30 minut aż się zarumienią i przestaną być surowe w środku.
Z wyżej podanych składników wyszło mi 12 klopsików. Polecam je podawać z kaszą, np. gryczaną, quinoa, jaglaną, a nawet z kaszą pęczak. Dzięki dodatkowi twarogu i warzyw danie to jest niskokaloryczne, więc polecam je osobom na diecie. Smacznego!