Zapiekanki z serem i pieczarkami

Domowe zapiekanka z chleba to pyszny ,, Fast – food”, który możecie przygotować samemu w domu. Jeżeli nie przepadacie za chlebem, to możecie go zamienić na zwykłe pszenne bułki. Domowe zapiekanki są idealne na prostą i smaczną kolację ?

Zapiekanki z chlebem i pieczarkami – składniki

  • żółty ser – 200 g
  • łagodny lub pikantny ketchup
  • olej rzepakowy
  • Jasny chleb – 5 kromek ( zamiast chleba można również 3 pszenne bułki )
  • kilka plasterków salami ( niekoniecznie salami, możecie dać swoją lubianą wędlinę )
  • pieprz i sól
  • półtora dużej cebuli
  • pieczarki – 300 g

Zapiekanki z chlebem i pieczarkami – sposób przygotowania

  1. Jeżeli wybraliście bułki pszenne to kroimy je na pół i smarujemy margaryną lub masłem. To samo tyczy się kromek chleba.
  2. W drobną kosteczkę pokrój cebulę, następnie podsmaż na patelni do momentu zeszklenia.
  3. Na tarce zetrzyj pieczarki i wsyp do patelni. Smażymy cebulę i pieczarki dopóki woda wyparuje.
  4. Kromki chleba lub połówki bułek posypujemy delikatnie smażonymi pieczarkami z cebulą, następnie nakładamy wędlinę. Całość posypujemy startym żółtym serem.
  5. Zapiekanki piec w piekarniku nagrzanym do 200 st przez 10 minut.
  6. Po wystudzeniu polewamy łagodnym lub ostrym ketchupem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *