Domowe zapiekanka z chleba to pyszny ,, Fast – food”, który możecie przygotować samemu w domu. Jeżeli nie przepadacie za chlebem, to możecie go zamienić na zwykłe pszenne bułki. Domowe zapiekanki są idealne na prostą i smaczną kolację ?
Zapiekanki z chlebem i pieczarkami – składniki
- żółty ser – 200 g
- łagodny lub pikantny ketchup
- olej rzepakowy
- Jasny chleb – 5 kromek ( zamiast chleba można również 3 pszenne bułki )
- kilka plasterków salami ( niekoniecznie salami, możecie dać swoją lubianą wędlinę )
- pieprz i sól
- półtora dużej cebuli
- pieczarki – 300 g
Zapiekanki z chlebem i pieczarkami – sposób przygotowania
- Jeżeli wybraliście bułki pszenne to kroimy je na pół i smarujemy margaryną lub masłem. To samo tyczy się kromek chleba.
- W drobną kosteczkę pokrój cebulę, następnie podsmaż na patelni do momentu zeszklenia.
- Na tarce zetrzyj pieczarki i wsyp do patelni. Smażymy cebulę i pieczarki dopóki woda wyparuje.
- Kromki chleba lub połówki bułek posypujemy delikatnie smażonymi pieczarkami z cebulą, następnie nakładamy wędlinę. Całość posypujemy startym żółtym serem.
- Zapiekanki piec w piekarniku nagrzanym do 200 st przez 10 minut.
- Po wystudzeniu polewamy łagodnym lub ostrym ketchupem.