Zapiekane rożki z tortilli ze smażonym mięsem mielonym oraz warzywami – to przepyszne danie, które króluje na domowych imprezach! Swoją zawartością przypominają tradycyjne meksykańskie tortille. Jako przekąskę należy serwować na ciepło. Świetnie komponuje się z dodatkiem sosów – w moim przypadku z ostrym sosem meksykańskim. Zapewniam Was, że wszyscy zachwycą się tą pychotką i będą prosić o dokładkę ?
Zapiekane rożki z tortilli – składniki
- 6 placków tortilli pszennej
- puszka konserwowej kukurydzy
- ser mozzarella – 200 g
- 1 mała cebula
- cukinia – 1 sztuka
- drobiowe mięso mielone lub wieprzowe
- olej do smażenia
- czerwona papryka – 1 sztuka
- czosnek – 1 ząbek
do smaku:
- 1 opakowanie ziół prowansalskich
- pieprz
- sól
Zapiekane rożki z tortilli – sposób przygotowania
- Każdy placek tortilli kroimy na 3 części.
Paprykę kroimy w drobną kosteczkę. - Cukinię kroimy na ćwierć plasterki.
- Siekamy czosnek, następnie cebulę kroimy w piórka.
- Do rozgrzanej patelni nalewamy trochę oleju. Przez chwilę podsmażamy cebulę.
- Do cebuli dodajemy paprykę. Co jakiś czas należy mieszać. Postaraj się nie przypalić cebuli.
- Do smażonych warzyw dodajemy zmielone mięso drobiowe lub wieprzowe, kiedy zauważymy, że papryka stała się szklista.
- Do patelni wsypujemy cukinię i czosnek.
- Całość smażymy przez następne 2 minuty.
- Następnie według uznania doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem.
- Odstawić i wymieszać z odsączoną kukurydzą.
- Zawijamy w rożek, wcześniej pokrojone placki tortilli.
- Najpierw do zawiniętego placka tortilli wsypujemy trochę tartego sera mozzarella. Następnie wkładamy przygotowany farsz i delikatnie upychamy. Potem znowu wsypujemy ser.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie starannie układamy na niej rożki (łączenie powinno znajdować się na blaszce)
- Rożki smażymy przez 20 minut w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku. Podawać ze swoimi ulubionymi sosami. Smacznego!