To przepyszna sałatka z nutą słodkiej żurawiny. Uwielbiana przez moją rodzinkę. Świetnie sprawdza się na rożnego rodzaju imprezach. W dodatku szybko się ją przygotowuje! Zachęcam do spróbowania ?
Sałatka z selerem naciowym, żurawiną i kurczakiem – składniki :
- żurawina – 3 garście
- 5 łodyg selera naciowego
- pierś z kurczaka – 1 podwójny filet
- olej
- koperek – 2 łyżki
- majonez – 3 łyżki
- ananas w puszce
- łuskany słonecznik – 2 garście
- kukurydza konserwowa – 1 puszka
Do smaku:
- słodka papryka
- sól
- pieprz
Sałatka z selerem naciowym, żurawiną i kurczakiem – sposób przygotowania
- Umyty filet z piersi z kurczaka pokrój w dużą kostkę. Następnie według własnego uznania dopraw słodką papryką, pieprzem oraz solą.
- Przygotuj patelnię, następnie rozgrzej na niej olej. Smażymy kurczaka do momentu zarumienienia.
- Do miski zalewamy zagotowaną wodę, następnie wsypujemy 3 garście żurawiny. Namaczamy przez 5 minut. Po tym czasie odcedzamy.
- Posiekaj koperek
- Ananas z puszki odsiecz i pokrój w kostkę.
- Przygotuj kolejną patelnię. Wsyp do niej 2 garście małego słonecznika. Następnie upraż na małym ogniu.
- Pokrój na małe kawałki 5 łodyg selera naciowego.
- Odsączyć konserwową kukurydzę.
- Do miski przełóż żurawinę, kurczaka, seler naciowy, uprażony słonecznik, posiekany koperek, pokrojony ananas oraz odcedzoną konserwową.
- Całość dopraw pieprzem i solą, następnie wymieszaj z 3 łyżkami majonezu.
- Na kilka godzin wstaw do lodówki. Smacznego!