Sałatka z selerem naciowym, żurawiną i kurczakiem

To przepyszna sałatka z nutą słodkiej żurawiny. Uwielbiana przez moją rodzinkę. Świetnie sprawdza się na rożnego rodzaju imprezach. W dodatku szybko się ją przygotowuje! Zachęcam do spróbowania ?

Sałatka z selerem naciowym, żurawiną i kurczakiem – składniki :

  • żurawina – 3 garście
  • 5 łodyg selera naciowego
  • pierś z kurczaka – 1 podwójny filet
  • olej
  • koperek – 2 łyżki
  • majonez – 3 łyżki
  • ananas w puszce
  • łuskany słonecznik – 2 garście
  • kukurydza konserwowa – 1 puszka

Do smaku:

  • słodka papryka
  • sól
  • pieprz

Sałatka z selerem naciowym, żurawiną i kurczakiem – sposób przygotowania

  1. Umyty filet z piersi z kurczaka pokrój w dużą kostkę. Następnie według własnego uznania dopraw słodką papryką, pieprzem oraz solą.
  2. Przygotuj patelnię, następnie rozgrzej na niej olej. Smażymy kurczaka do momentu zarumienienia.
  3. Do miski zalewamy zagotowaną wodę, następnie wsypujemy 3 garście żurawiny. Namaczamy przez 5 minut. Po tym czasie odcedzamy.
  4. Posiekaj koperek
  5. Ananas z puszki odsiecz i pokrój w kostkę.
  6. Przygotuj kolejną patelnię. Wsyp do niej 2 garście małego słonecznika. Następnie upraż na małym ogniu.
  7. Pokrój na małe kawałki 5 łodyg selera naciowego.
  8. Odsączyć konserwową kukurydzę.
  9. Do miski przełóż żurawinę, kurczaka, seler naciowy, uprażony słonecznik, posiekany koperek, pokrojony ananas oraz odcedzoną konserwową.
  10. Całość dopraw pieprzem i solą, następnie wymieszaj z 3 łyżkami majonezu.
  11. Na kilka godzin wstaw do lodówki. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *