Chipsy z tortilli

Chipsy z tortilli – HIT, który sprawdzi się na każdej domówce i nie tylko! Zamiast kupić ze sklepu można równie dobrze przygotować w domu. Gwarantuje, że zakończy niejedną osobę. Chrupiące, na świeżo podawane smakują obłędnie ! Na dodatek można dodać swoje ulubione przyprawy. Zapraszam do wypróbowania przepisu.

Chipsy z tortilli – składniki

Główny składnik:

  • Tortilla pszenna – 2 placki

Pozostałe składniki na marynatę:

  • żółty ser – 200 g
  • masło – 50 g
  • czosnek – 2 ząbki

Swoje ulubione przyprawy do marynaty, w moim przypadku będą to:

  • bazylia
  • zioła prowansalskie
  • chilli
  • oregano
  • ostra papryka

Chipsy z tortilli – sposób przygotowania

  1. Jeden placek tortilli podziel na 8 kawałków (z dwóch placków powinno wyjść 16 kawałków )
  2. Posiekaj drobno 2 ząbki czosnku lub wyciśnij przez praskę.
  3. Na małym garnuszku na niskim ogniu rozpuść masło (postaraj się, żeby się nie zagotowało)
  4. Przelej go do małej miseczki, następnie dodaj czosnek.
  5. Ser należy przetrzeć przez tarkę
  6. Potem dodaj według uznania wszystkie przyprawy i potarty żółty ser.
  7. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Następnie w przyrządzonej marynacie zamocz każdy kawałek tortilli.
  8. Zamarynowane kawałki ułóż na blaszce. Postaraj się, żeby miały od siebie odstęp.
  9. 10 minut piecz w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni Celsjusza. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *