Chipsy z tortilli – HIT, który sprawdzi się na każdej domówce i nie tylko! Zamiast kupić ze sklepu można równie dobrze przygotować w domu. Gwarantuje, że zakończy niejedną osobę. Chrupiące, na świeżo podawane smakują obłędnie ! Na dodatek można dodać swoje ulubione przyprawy. Zapraszam do wypróbowania przepisu.
Chipsy z tortilli – składniki
Główny składnik:
- Tortilla pszenna – 2 placki
Pozostałe składniki na marynatę:
- żółty ser – 200 g
- masło – 50 g
- czosnek – 2 ząbki
Swoje ulubione przyprawy do marynaty, w moim przypadku będą to:
- bazylia
- zioła prowansalskie
- chilli
- oregano
- ostra papryka
Chipsy z tortilli – sposób przygotowania
- Jeden placek tortilli podziel na 8 kawałków (z dwóch placków powinno wyjść 16 kawałków )
- Posiekaj drobno 2 ząbki czosnku lub wyciśnij przez praskę.
- Na małym garnuszku na niskim ogniu rozpuść masło (postaraj się, żeby się nie zagotowało)
- Przelej go do małej miseczki, następnie dodaj czosnek.
- Ser należy przetrzeć przez tarkę
- Potem dodaj według uznania wszystkie przyprawy i potarty żółty ser.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Następnie w przyrządzonej marynacie zamocz każdy kawałek tortilli.
- Zamarynowane kawałki ułóż na blaszce. Postaraj się, żeby miały od siebie odstęp.
- 10 minut piecz w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni Celsjusza. Smacznego!