Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara to jedno z najsłynniejszych dań kuchni włoskiej. To makaron z dodatkiem boczku, otoczony z sosem z jajek. Szybko się ją przygotowuje i również błyskawicznie znika z talerzy!

Spaghetti Carbonara – składniki:

  • natka pietruszki – kilka gałązek
  • olej rzepakowy
  • ser parmezan – 40 g
  • makaron spaghetti – 150 g
  • czosnek – 2 ząbki
  • boczek wędzony – 100 g
  • jajka – 2 sztuki

ulubione zioła – w moim przypadku będą to:

  • zioła prowansalskie
  • bazylia

Spaghetti Carbonara – sposób przygotowania

  1. Zalej garnek wodą, osól, następnie zagotuj. Wsyp 150 g makaronu spaghetti. Gotuj na pół twardo. Po zagotowaniu odcedzamy.
  2. W kosteczkę pokrój wędzony boczek, następnie podsmaż na patelni do momentu zarumienienia.
  3. Posiekaj czosnek i natkę pietruszki.
  4. Do smażonego boczku wsypujemy czosnek, natkę pietruszki oraz przyprawy. Całość mieszamy i smażymy jeszcze przez pół minuty.
  5. Następnie do patelni dodajemy wcześniej odcedzony makaron spaghetti i smażymy jeszcze 4 minuty cały czas mieszając.
  6. W miseczce wytrzep 2 jajka. Dopraw solą i pieprzem.
  7. Do makaronu wlewamy sos z jajek i mieszamy starając się, aby jajka się nie ścięły.
  8. Tak przygotowany makaron przekładamy na talerz i posypujemy parmezanem. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *