Spaghetti Carbonara to jedno z najsłynniejszych dań kuchni włoskiej. To makaron z dodatkiem boczku, otoczony z sosem z jajek. Szybko się ją przygotowuje i również błyskawicznie znika z talerzy!
Spaghetti Carbonara – składniki:
- natka pietruszki – kilka gałązek
- olej rzepakowy
- ser parmezan – 40 g
- makaron spaghetti – 150 g
- czosnek – 2 ząbki
- boczek wędzony – 100 g
- jajka – 2 sztuki
ulubione zioła – w moim przypadku będą to:
- zioła prowansalskie
- bazylia
Spaghetti Carbonara – sposób przygotowania
- Zalej garnek wodą, osól, następnie zagotuj. Wsyp 150 g makaronu spaghetti. Gotuj na pół twardo. Po zagotowaniu odcedzamy.
- W kosteczkę pokrój wędzony boczek, następnie podsmaż na patelni do momentu zarumienienia.
- Posiekaj czosnek i natkę pietruszki.
- Do smażonego boczku wsypujemy czosnek, natkę pietruszki oraz przyprawy. Całość mieszamy i smażymy jeszcze przez pół minuty.
- Następnie do patelni dodajemy wcześniej odcedzony makaron spaghetti i smażymy jeszcze 4 minuty cały czas mieszając.
- W miseczce wytrzep 2 jajka. Dopraw solą i pieprzem.
- Do makaronu wlewamy sos z jajek i mieszamy starając się, aby jajka się nie ścięły.
- Tak przygotowany makaron przekładamy na talerz i posypujemy parmezanem. Smacznego!