Pyszne śledzie proboszcza z marynowanymi pieczarkami to super propozycja na Święta Bożego Narodzenia, Sylwestra oraz karnawał.
Śledzie Proboszcza – Składniki:
ok. 500 g filetów śledziowych ala Matjas
ok. 200 g marynowanych pieczarek
1 łyżka soku z cytryny
1 średnia cebula
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
60 ml oleju rzepakowego
sól i pieprz do smaku
Przepis na śledzie proboszcza:
Śledzie wymoczyć w wodzie przez kilka godzin (by szybciej pozbyć się nadmiaru soli należy wymieniać wodę co jakiś czas). Następnie osuszyć i skropić je sokiem z cytryny, odstawić na 30 minut.
W międzyczasie obrać cebulę, pokroić ją w piórka, a następnie przelać wrzątkiem na sitku, by nieco zmiękła.
Grzyby marynowane odsączyć z zalewy, pokroić w kosteczkę.
Natkę pietruszki pozbawić twardych łodyżek i drobno posiekać.
Do słoika wrzucić wszystkie powyższe składniki, dodać olej oraz sól i pieprz do smaku. Całość wymieszać i odstawić na dobę do lodówki, by smaki się przegryzły. Smacznego!