Jak zrobić pyszne i soczyste kotlety schabowe? Ich wykonanie jest dziecinnie proste, ale są osoby, które dopiero uczą się gotować i szukają inspiracji na schabowe, dlatego służę pomocą i zamieszczam przepis poniżej.

Kotlety schabowe – Składniki:
3 plastry schabowego o grubości ok. 1-1,5 cm
mąka pszenna
2 jajka
bułka tarta
smalec wieprzowy (ewentualnie olej rzepakowy) do smażenia
sól, pieprz i papryka słodka mielona do smaku


Przepis na kotelty schabowe:
Każdy plaster schabowego włożyć w woreczek i rozbić dość cienko za pomocą tłuczka do mięsa. Następnie doprawić mięso z obu stron solą, pieprzem i papryką słodką.
Kolejno każdy kawałek mięsa otoczyć dokładnie w mące pszennej, rozkłóconym jajku, a na koniec w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać smalec wieprzowy (lub inny tłuszcz) i smażyć kotlety schabowe na niedużym płomieniu z obu stron na rumiano. Podawać np. z ziemniakami z wody oraz z marchewką z groszkiem. Smacznego!
